Bloedworst

Bloedworst

Bloedworst, Black Pudding, Boudin Noir, Morcilla (Spanje), Biroldo (Italie), Kashanka (Polen), Bludwurst is zo oud als de beschaving zelf.

De Romeinen waren uitstekende worsten-makers en hebben een wellicht Moorse traditie over Europa verspreid.

Zolang als mensen in gemeenschappen leven en gedominiceerde dieren houden om hun buik te vullen en hun rug te kleden, genieten zij van een vorm van bloedworst.

In de slachtmaand November was het eindelijk weer tijd om van vers vlees te genieten. Van het bloed van de geslachte varkens, maar ook runderen, worden de dikke worsten met een opvulsel van havermout of gort – in Spanje en Italië rijst – en gekruid met, naar gelang het land, verschillende kruiden als : organo, marjoraan, tijm en nootmuskaat en soms pepers, bereid.

Vanaf de Moren en Romeinen door land na land, religieuze controverses en de minachting van de onverlichten overlevend, bloeit de erkenning van bloedworst als nooit tevoren. Van de tafels van de armen is het opgeklommen tot aan de beste restaurants over alle continenten, nu toonaangevende chef-koks eindelijk beseffen wat iedereen al meer dan twee millennia weet. Van Aphtonite en Apicius tot Heston Blumenthal, Franck Quinton en Anthony Bourdain, krijgt het zwarte goud eindelijk de erkenning die het verdient.