Veel gestelde vragen over Worst

– Wat is Worst eigenlijk ?
Worst is een Wijncafé of eigenlijk een bar á vin of enoteca. In de zuidelijke landen is het vanzelfsprekender dat bij gastvrijheid ook goed eten hoort. Daar voelen we ons verwant mee. Als je gaat drinken dan ga je ook eten.

– Maar moét ik dan ook eten ?
Nee, helemaal niet. Je kan ook gewoon alleen iets komen drinken, dat vinden we gezellig. Nou ja, alleen op vrijdag en zaterdagavond tussen 18 – 22 uur verwachten we eigenlijk wel dat je, als je een zit-plek hebt, ook eet.
(Heeft te maken met economie en werkgelegenheid enzo)

– Worst ! Kan ik alleen maar worst eten ?
Eh . . . nee ! Of ja, toch ook wel. Wij hebben een fascinatie voor charcuterie : hammen, worsten, paté’s enzo, want dat zijn vlezen die staan voor ambacht, voor klassieke bereidingen en voor het gebruik van het hele beest.
Klassiek gemaakte charcuterie is er niet zo veel meer. Schaalvergroting en industrialisatie hebben de recepturen en de erbij-horende cultuur vernietigend. Weg kleine boeren, weg zelf slachtende slagers, weg smaakvolle oude langzaam groeiende varkensrassen, weg ruimte voor de beesten. We hebben er slecht smakende, goedkope bulk producten voor terug gekregen. Wij, bij Worst vinden dat jammer.
Maar we houden ook van groente. Dus daarom serveren we bijna overal wel passende pickles, condiments en groente bij. Om het verteerbaar en gezond te houden.

– Is die worst van jullie alleen maar met varkensvlees ?
Niet alles, maar wel veel. Het varken maakt wat ons betreft een comeback. De meeste charcuterie en worsten worden al eeuwen gemaakt van varkensvlees mede vanwege het geschikte (smeltpunt) vet en de structuur, maar ongetwijfeld ook omdat het beest zo gemakkelijk bij huis gehouden kan worden.
Maar we hebben ook altijd wel een paar items van rund, kip of lam, bijvoorbeeld. En natuurlijk onze befaamde kreeftenworst met kreeft, coquille en zeewolf . . . in varkensdarm, dat dan weer wel.

– Een carnivoren-paleis ? Of heb ik daar als vegetariër ook iets te zoeken ?
Het is niet het ultieme vegetarische restaurant/eethuis met al die gehaktmolens in de keuken. Maar we houden echt van groente en vanuit de Marius historie gezien, weten we die ook goed te behandelen. Dus we maken heel graag iets voor je. Er staan dagelijks zeker 15 verschillende groenten, linzen en bonen en salades voor je klaar en we hebben mooie kazen van Kef en ook een dessert.

– Waarom geen vegetarische worst ?
Worst is van vlees gemaakt ! Ja, die kreeftenworst is een uitstapje, maar daar blijft het bij. Een groente terrine gaan we nog wel een keer maken. Maar we geloven in groenten ‘in hun eigen waarde’ laten. Profiteer van de natuurlijke structuur en smaak.