nrc.nl koken

augustus 30th, 2012

De vaderlandse gastronomie begint meer en meer in de greep van de worst te raken. Menig cuisinier heeft inmiddels de moleculaire keuken achter zich dichtgetrokken en zich op de gevulde darm gestort. In sommige restaurants wordt de worst zelfs al als ‘signature dish’ gepresenteerd.

Maar patron-cuisinier van restaurant-table d’hôte Marius Kees Elfring –die in Amsterdam en omgeving al grote faam geniet vanwege zijn pure, eerlijke kookstijl- is zelfs nog een stapje verder gegaan. Zijn nieuwe ‘annex’ – via een doorgeefluik verbonden met zijn restaurant – heet zelfs Worst. Nu is dat sowieso al een naam die niets aan duidelijkheid te wensen over laat, de kaart doet dat evenmin.

Op wat kaas en een griesmeelpuddinkje na zijn daar louter worst en worstverwante gerechten op te vinden. Zelf gemaakt. Of betrokken van young turks in worstland Brandt en Levie of wel van grande dame Diny Schouten. Collega Ronald Hoeben zal zaterdag 7 april uitgebreid verslag doen in de Luxbijlage van NRC Handelsblad van zijn eetbevindingen. Kortom, de worst is still to come.

Ondertussen heb ik mij al vast met de wijnen bezig gehouden. En ook die zijn bij Worst in goede handen. Of beter gezegd: ze komen uit goede handen. Van biologische wijnproducenten die ook bij Marius geschonken worden. En anders wel uit die van Anne, die niet alleen in de bediening loopt, maar tevens de helft is van De Wijnmeisjes, een damesduo dat het Amsterdamse bruggenhoofd vormt van de natuurwijnbeweging.

En veel daarvan proeven kan. Bij ieder worstgerecht op de kaart wordt een suggestie gedaan voor een bijpassende wijn die bovendien ook per half glas te bestellen is. Ik liet Le bon petit diable 2009, cabernet franc uit de Loire, aanrukken bij de Aufschnitt. Olivier Pithon Côtes de Roussillon 2009 bij de onvermijdelijke bloedworst. En Chassagne-Montrachet 2009 van Domaine Jouar bij de worst van kreeft.

En daarna lustte ik eigenlijk nog wel wat: zure zult met ui en biet bijvoorbeeld. Want daar wilde Anne graag een Touraine sauvignon blanc 2009 van François Chidaine bij schenken. Goed idee. Maar dan wel een heel glas graag.